Jelito i jego schorzenia.

Wszystko co jemy,

jest kumulowane w żołądku i zostaje rozdrabniane przez mikroorganizmy w jelicie. Mówiąc prostymi słowami, w organizmie znajdują się dobre i złe mikroorganizmy. Te dobre nazywamy mianem bakterii Bifido, a złe grzybami Candida. Obydwa mikroorganizmy są niezbędne. Istotne jednak jest, aby w florze jelitowej została zachowana równowaga biologiczna. Równowaga flory determinuje dobre lub złe trawienie i tym samym zdrowe lub chore jelito. Powiedzenie „Jesteś tym co jesz” jest trafne tylko po części. Należy je uzupełnić następującymi słowami: … „i jak to trawisz”. To jelito jest fundamentem zdrowia i dobrego samopoczucia.

Zdrowe jelito,

ma ze względu na kosmki jelitowe dużą powierzchnię. Przez mikroskop można rozpoznać jak wystają one z jelita. Substancje odżywcze są wchłaniane przez kosmki i przekazywane do krwioobiegu, który transportuje je do każdego miejsca w organizmie. zdrowe jelito = zdrowe ciało.

Choroba: Morbus Leśniowskiego- Crohna (Morbus Crohn).

Chore jelito: Ścianka jelitowa jest napuchnięta, jelito posiada mało kosmków jelitowych (1), oraz jest popękana aż po naczynia krwionośne (3). Natomiast badanie endoskopijne pokazuje, że między podrażnionymi pęcherzami płynie krew. Substancje odżywcze nie są wchłaniane w wystarczających ilościach, a przyczyną tego jest produkcja toksyn przez grzyby candida.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa).

Choroba colitis ulcerosa jest następnym etapem zapalenia. Pod mikroskopem można zaobserwować, że brak jest kosmków (5) jelitowych, które zostały doszczętnie objedzone przez grzyby candida lub rozpuszczone w kwasie przez nich wydalanym. Powierzchnia jelita jest wskutek tego znacznie zmniejszona, składniki odżywcze nie mogą być wchłaniane, a ścianka jelitowa jest porowata. Badanie endoskopijne pokazuje, że między podrażnionymi pęcherzykami oprócz krwi (6) jest widoczna również ropa (7).

Jelito w przekroju podłużnym

Lewa strona: (1) Chore jelito ma wiotką muskulaturę, która jest częściowo przerwana i rozciągnięta. Na wskutek obecności grzybów candida pojawiają się zapalenia i zwężenia. Ze względu na kwaśne środowisko jelitowe, dobre bakterie bifido nie mają szansy rozwoju. Dochodzi do zatrucia poprzez procesy fermentacji, gnicia i pleśni. Substancje toksyczne wędrują przez ściankę jelitową do krwi. Organizm zostaje zatruty.

Prawa strona: (1) Zdrowe jelito charakteryzuje się gładką, silną muskulaturą, oraz dobrą przemianą materii. Bakterie bifido rozdrabniają pożywienie, które to następnie jest wchłaniane przez krew. Mniejsza ilość grzybów candida sprzyja samo odtruciu organizmu.

Słabo umięśnione jelita

  • zwolniona perystaltyka
  • problemy z oddawaniem stolca
  • dużo grzybów Candida
  • mało bifidobakterii
  • uchyłki
  • wytwarzanie substancji trujących w wyniku
    1. procesów fermentacji
    2. gnicia
    3. butfienia
    4. procesów pleśnienia

Organizm zatruwa się

= złe samopoczucie.

Jelito dobrze umięśnione o gładkich ściankach

  • prawidłowa perystaltyka
  • dobre trawienie
  • dużo bifidobakterii
  • mało grzybów Candida
  • prawidłowe oddawanie stolca
  • dobre przyswajanie substancji odżywczych

Następuje odtrucie organizmu

= dobre samopoczucie.